top of page

מימן על ״צבעיו״ השונים

עודכן: 21 בספט׳ 2022


מימן כמעט ולא מתקיים בכדור הארץ באופן חופשי - אלא מופק באמצעות מקורות אנרגיה אחרים, ולכן אינו נחשב מקור אנרגיה אלא ״נשא אנרגיה״ (Energy Carriet). מימן אשר בא במגע עם חמצן בתוך תא דלק מאפשר ייצור חשמל, כאשר תוצרי הלוואי היחידים של התהליך הם מים וחום. ניתן לעשות שימוש במימן גם במנוע בעירה פנימי ולהפיק אנרגיה מכנית משריפת המימן.


הפקת מימן יכולה להתבצע הן באמצעות פירוק מתאן והן בתהליך האלקטרוליזה במהלכו מזרימים חשמל דרך מים - ומפרקים אותם לכדי יצירת גז מימן וגז חמצן. את המימן, שהוא גז נטול צבע, נהוג לסווג באמצעות ״צבעים״ שונים המסמנים את המקור ממנו הופק (מים או מתאן) ואת סוג האנרגיה (ירוקה, פוסילית, גרעינית, וכו',) שבאמצעותו התבצע תהליך ההפקה.



מימן ירוק

מימן ירוק מופק ממים בתהליך האלקטרוליזה - במהלכו מזרימים חשמל דרך מים על מנת לקבל גז מימן וגז חמצן כתוצר לוואי המשוחרר לסביבה. מקור האנרגיה המשמש ליצירת החשמל בתהליך האלקטרוליזה חייב להיום מקור אנרגיה ירוק כדוגמת אנרגיית רוח או אנרגיה סולארית.


מימן צהוב

מונח חדש יחסית, ודומה במהותו למימן ירוק, נועד לכנות מימן שהופק באלקטרוליזה כאשר מקור האנרגיה הוא בהכרח אנרגיה סולארית.


מימן כחול

מימן כחול נוצר לרוב מגז טבעי - באמצעות תהליך שנקרא Steam Reforming, במהלכו מחברים בין גז טבעי בטמפרטורה גבוהה עם קיטור של אדי מים. התוצרים של התהליך הכימי הם מימן, אך גם פחמן דו-חמצני אותו נמנעים מלשחרר לסביבה. לסוג זה של מימן יש כינוי נוסף - ״מימן מופחת פחמן״ ובאנגלית Low-Carbon Hydrogen. נציין כי עדיין קיימים אתגרים טכניים בנושא כליאת הפחמן בדרך ליצור בכמות מסחרית.


מימן אפור

מימן אפור זהה בהגדרתו למימן כחול למעט הפחמן הדו-חמצני שמשוחרר במקרה זה לסביבה, זאת בשונה מהמצב במימן כחול בו הפחמן הדו חמצני נכלא ונמנעת פליטתו לסביבה. סוג זה של מימן הוא הנפוץ ביותר כיום (למעלה מ-95% מהמימן המיוצר היום).


מימן שחור או מימן חום

הסוגים המזהמים ביותר של מימן הם המימן השחור והמימן החום. לצורך הפקת המימן השחור והחום עושים שימוש בפחם שחור (Bituminous Coal) או פחם חום (Lignite) בתהליך הנקרא גזיפיקציה של פחם. תוצרי הלוואי של התהליך הם פחמן דו-חמצני ופחמן חד-חמצני המשוחררים לאטמוספרה מה שהופך את התהליך למזהם ביותר.


מימן ורוד

מימן ורוד מופק באמצעות אלקטרוליזה, כאשר מקור החשמל הוא בכור גרעיני. סוג זה עשויים לכנות גם מימן סגול או מימן אדום.


מימן טורקיז

מימן טורקיז נוצר בתהליך שנקרא פירוליזה (חימום חומר בסביבה נטולת חמצן, באופן שמאפשר את פירוק החומר ללא שריפתו) של מתאן (Methane Pyrolysis), כאשר תוצר לוואי של תהליך זה הוא פחמן במצב מוצק. זוהי הגדרה חדשה יחסית, שעדיין מצריכה הוכחת התכנות להיקפי ייצור גבוהים, כאשר המימן הנוצר עשוי להיחשב מימן ״מופחת פליטות״, וזאת כתלות במקור ההספק החשמלי וכתלות ביכולת למנוע פליטת פחמן או לעשות שימוש בפחמן זה.


מימן לבן

מימן לבן הוא מימן שנמצא באופן טבעי בעולם. תופעה זו היא נדירה ביותר אך בשנים האחרונות נבדק האם ניתן למצוא ריכוזים גבוהים של מימן בטבע מתחת לאדמה, בפליטות של הרי געש, בסביבת גייזרים, ובסביבת נביעות הידרותרמיות.


מימן זהב

מימן זהב הוא שיטה חדשה שמפותחת ע״י חברה אמריקאית בשם Cemvita Factory. החברה עושה שימוש בביולוגיה סינטתית על מנת להנדס גנטית מיקרובים לצורך הפקת מימן מבארות נפט נטושים או מדוללים. עדיין בשלבי מחקר ופיתוח.


לסיכום, המעבר לכלכלת מימן עתידית עשויה להיות בעלת חשיבות רבה כחלק מהניסיון לצמצם את שינויי האקלים, אך הדבר אפשרי רק באמצעות שימוש נרחב במימן ירוק - שכעת הפקתו נחשבת יקרה מבחינה כלכלית ובעלת נצילות אנרגטית נמוכה. ייתכן שבעתיד גם סוגי מימן אחרים יוכלו לסייע לנו לעבור למשק אנרגטי בר קיימא יותר.





Comments


bottom of page