top of page

קיימות או למות - מותגי איקומרס בינ״ל נדרשים לספק חווית קנייה ברת-קיימא

עודכן: 1 בינו׳ 2023

המודעות הגוברת למשבר האקלים מאתגרת את עולם ה-eCommerce בשני היבטים: הראשון נוגע לרגולציה שעתידה להשפיע בעיקר על פעילות עסקית באיחוד האירופי (נושא זה יסוקר בפוסט אחר) וההיבט השני והמיידי יותר הוא הדרישה הגוברת של צרכנים לחוויית קנייה ברת קיימא (Sustainable Shopping Experience).

ע״פ סקר שנערך בשנת 2022 בקרב 11,500 צרכנים ממדינות שונות בעולם עלו מספר נקודות משמעותיות הנוגעות לשינויים בהעדפה הצרכנית:

  • 71% מהצרכנים ביצעו שינויים משמעותיים בהרגלי הצריכה שלהם על מנת להיות יותר סביבתיים במהלך החמש שנים האחרונות.

  • 66% מהצרכנים דירגו את השיקול הסביבתי כאחד מחמשת הפרמטרים החשובים בתהליך רכישה. עלייה ביחס ל-50% בסקר שנערך בשנת 2021.

  • 32% מהצרכנים מוכנים לשלם פרמיה (Green Premium) שנעה בין 29%-39% (כתלות במוצר) על מוצרים ידידותיים סביבתיים.

על מנת להתאים עצמם לשינויים בהעדפה הצרכנית, נדרשים מותגי הקמעונאות לבצע שינויים הן בהיבט האסטרטגיה ארוכת הטווח והן בהיבט התפעולי והיומיומי. בפוסט זה נציג מספר המלצות ודוגמאות לאופן בו מותגי eCommerce קטנים כגדולים יכולים להתאים עצמם לאקלים הצרכני החדש ובנוסף לקחת חלק אקטיבי במאבק לצמצום גזי חממה:

מכירת מוצרים ידידותיים לסביבה

אחת הדרכים היעילות ביותר להפוך מותג eCommerce ליותר בר-קיימא היא להציע מגוון מוצרים ידידותיים לסביבה. זה יכול לכלול מוצרים העשויים מחומרים ממוחזרים, מוצרים המיועדים לשימוש חוזר, או מוצרים המיוצרים בשיטות ייצור ידידותיות לסביבה. בהקשר זה, נציין גם מודל עסקי שזוכה לפופולריות שהולכת וגדלה ונקרא Product as a service, ומשמעותו רכישת השימוש במוצר ולא את רכישת המוצר עצמו (השכרת מוצרים).


במבוק מהווה חומר גלם ידידותי לסביבה גם בשל קצב הצמיחה המהיר שלו וגם הודות לפירוק הטבעי שאינו מזיק לסביבה.

צמצום חומרי אריזה

דרך נוספת להטמיע קיימות היא למזער את כמות חומרי האריזה המשמשים בעת משלוח מוצרים ללקוחות. בנוסף להיותה ידידותית לסביבה, הפחתת פסולת אריזות יכולה גם לסייע בהפחתת עלויות ולשפר את היעילות התפעולית של העסק. ישנן מספר דרכים להפחית את פסולת האריזה:

  1. הקטנת משקל ונפח האריזה – ובכך גם למזער את טביעת הרגל הפחמנית של משלוחים.

  2. חומרי אריזה ידידותיים לסביבה - באמצעות שימוש בחומרים הניתנים למחזור או קומפוסטציה, כגון נייר או פלסטיק מתכלה ובכך להפחית את כמות הפסולת שמגיעה להטמנה.

  3. חינוך למחזור ושימוש חוזר - ניתן לעודד לקוחות למחזר או לעשות שימוש חוזר בחומרי אריזה באמצעות הנגשת מידע באתר האינטרנט או על האריזה.



שימוש בשיטות שילוח ידידותיות לסביבה

ניתן להפחית את ההשפעה הסביבתית של שילוח הסחורות באמצעות שתי דרכים עיקריות:

  1. בחירת חברת שילוח העושה שימוש ברכבי שילוח בעלי יעילות אנרגטית גבוהה.

  2. קיזוז (Carbon Offsetting) באמצעות רכישת Carbon Credits. משמעות הדבר היא רכישת ״קרדיט״ מפרויקטים בעלי השפעה סביבתית חיובית, כדוגמת נטיעת יערות חדשים, שימור יערות קיימים, השקעה בפרויקטים המקדמים אנרגיה ירוקה, או בטכנולוגיות שבאמצעותן ניתן לקלוט פחמן באופן ישיר מהאטמוספירה. כל קרדיט כזה משמעותו מניעה של פליטת טון אחד של פחמן לאטמוספירה, או לחילופין ספיחה וקיבוע של טון פחמן מהאטמוספירה. באופן זה ניתן ״לקזז״ את ההשפעה הסביבתית השלילית הנובעת משילוח הסחורות ללקוחות.

ככלל אצבע, תמיד עדיף להימנע מפליטת פחמן לאטמוספירה מאשר לקזז או לספוח את אותו טון פחמן. לכן ההמלצה היא קודם לבחור בשיטת שילוח סביבתית (לדוגמה שינוע באמצעות קטנוע חשמלי) ורק לאחר מכן לקזז את יתרת הפליטה באמצעות רכישת קרדיטים של פחמן.


קידום שקיפות

באקלים הצרכני הנוכחי, קהל הולך וגדל של לקוחות דורש כי מותגים ועסקים יהיו שקופים לגבי ההשפעה הסביבתית הנובעת מהפעילות העסקית ולגבי המהלכים אותם העסק מקדם על מנת לצמצם השפעה זו. ישנן מספר דרכים באמצעותן ניתן לקדם שקיפות:

  1. באתר האינטרנט – באמצעות Sustainability Statement הכולל את האתגרים של המותג בהיבט הסביבתי ומנגד פירוט הצעדים שנוקט העסק על מנת לצמצם את ההשפעה הסביבתית השלילית שלו. אין צורך לצייר תמונה ורודה, אלא לשקף את המצב ואת המאמץ.

  2. בעמודי המוצרים - מומלץ לכלול מידע לגבי החומרים מהם עשויים המוצרים באופן שיאפשר לצרכנים לקבל החלטת רכישה מודעת. ניתן להוסיף גם תוויות, אייקונים ותקנים אחרים המאפיינים את המוצר.

  3. על האריזה – באמצעות מידע על מרכיבי האריזה ועל אופן המחזור.

לסיכום, Do well by doing good

באמצעות הנגשת חווית קנייה ברת-קיימא (Sustainable Shopping Experience) מותגי eCommerce יכולים גם לקחת חלק אקטיבי במאבק להפחתת גזי חממה וגם להנות מצמיחה כלכלית. להערכתי, מותגים אשר יידעו לתקשר בצורה כנה עם הקהל ההולך וגדל של Climate conscious shoppers עשויים להנות משיפור הפרמטרים החשובים ביותר למותגי eCommerce:

עלייה ב-Conversion Rate.

עלייה ב- Average order value הודות לנכונות לשלם פרמיה ירוקה (Green Premium).

עלייה ב- Life time value כתוצאה מעלייה ב- Retention (עלייה באחוז הלקוחות החוזרים).

ירידה ב- Abandoned cart rate.


Comments


bottom of page